Aktivitet

Katter är lekfulla djur

City Kattvakten (CK) stannar alltid en längre stund hos katterna som vi tar hand om för att aktivera dem med lek och kel. Det är inte bara för att katterna ska få ha roligt och skönt, utan vi vill få dem att röra på sig och vara vakna så mycket som möjligt när vi är där.  De är ju oftast är ganska stilla och ligger mest och sover när ingen är hemma. Därför bör det finnas leksaker som katten kan roa sig med själv till exempel små möss och gärna saker som prasslar och rör sig lätt.

Aktivera din katt
Alla katter gillar mer eller mindre att leka och kela. Därför är det mycket viktigt att det ingår i kattens vardag att man aktiverar den. För det är inte alltid så att katter själva leker så mycket som de borde för sin hälsa, särskilt om de är innekatter. Det finns en uppsjö av olika leksaker man kan använda när man leker med sin katt. Man får pröva sig fram till vad katten gillar och vad man själv gillar att göra. CK kommer ta upp vad vi tycker verka fungera för många katter, och då talar vi om vuxna katter. När det kommer till kattungar så funkar nästan allt bara det rör på sig det minsta.

Leksaker
Det finns en mängd leksaker och sätt att få igång katten. Här är några som CK använder, och som är bra att ha hemma för att aktivera katten. Men katten kan också aktivera sig själv med dessa leksaker. Välj det som din katt gillar och du föredrar.

Laserpunkten: fungerar på 98% an katterna. De flesta katter, både gammal som ung, gillar att jaga den röda punkten länge. Det gör att man får igång katterna väldigt bra. Den är också väldigt bra när matte eller husse inte orkar springa runt och dra på leksaker eller kasta. Med laserpekaren kan du bara sitta ner och ändå leka med din katt.
Leksaksmöss: det är en väldigt beprövad sak och de flesta katter gillar att leka med möss. Katter ”jagar” mössen gärna; till och med ”slaktar” dem. Katten är ett rovdjur och behöver få utlopp för den instinkten. De finns olika storlekar på dessa möss, men vad CK har märkt är att de inte bör vara för stora. Katter gillar att slänga upp sitt byte i luften och gärna skaka om musen. Det blir otympligt om mössen är för stora.  Det finns också möss som det skramlar om, de innehåller ofta kattmynta som många katter gillar.

Kattmynta: är ofta en favorit bland katter. Många katter blir helt ”tokiga” när de känner doften och rullar runt, spinner högt och kråmar sig. Sen finns det katter som inte alls bryr sig. Men det är ett rätt säkert tips att använda kattmynta, för de flesta katter gillar det.

Bollar och annat som rullar; Här är det nästan två läger, vissa katter älskar jaga dem medan andra katter ledsnar väldigt snabbt eller bryr sig inte alls.

Saker som rör sig och skramlar; överlag föredrar katter när det låter, för deras jaktinstinkt väcks ännu mer till liv. Men CK har märk att om katten är rädd, skygg eller reserverad kan detta ha helt motsatt effekt. Katten blir helt enkelt rädd och orolig om det rör sig och/eller låter för mycket.

Prasslande saker; det är ett ljud som de flesta katter triggas positivt av, även de som är lite skygga och reserverade. Ihoprullade pappersbollar, foliebollar och andra material som prasslar och är lätta, kan man enkelt göra populära leksaker av själv.

Mjukisdjur; det finns många katter som älskar dessa, både som en ”kompis” som man sover hos, och som ett ”jaktoffer” som man spöar skiten ur :=). Mjukisdjur kan därför med fördel vara av lite större modell. Det verkar inte heller finnas något djur som passar extra bra utan, nallar, noshörningar, elefanter, hästar, grodor, hundar, fåglar med mera, verkar gå lika bra.
Klätterställningar och klöstillbehör; dessa hjälper till att aktivera katten, för katter är djur som oftast gillar att klättra och hoppa. För en innekatt är det särskilt bra om den har möjlighet till klättring. Klättra är vad en katt gör om den är ute, och det påverkar dess hälsa mycket positivt. Att ha något att klösa på är också väldigt viktigt för både katten och matte/husse, annars kan katten börja ge sig på möbler och tapethörn. Man kan till viss del undvika dessa skador genom att klippa kattens klor.  Men en katt behöver ömsa ytterhöljet på sina klor och vässa dem mot något och då är klösbrädor eller liknande bra. Om katten både är en innekatt och utekatt bör man inte klippa kattens klor en tid innan den ska vara ute. Katten kan inte klättra lika bra i träd om den har ”trubbiga” klor. Och det innebär också att katten inte kan skydda sig lika bra mot faror ute i det fria.
Hemmagjorda saker; kan vara väldigt skojiga, ibland funkar de nästan ännu bättre än köpta, så man behöver inte lägga ut en förmögenhet på leksaker om man inte vill. Men några små möss och en laserpunkt tycker CK ändå behövs.

Leksaker med snören/snoddar; det är ofta man har snören på leksaker för katter, eller att de bara leker med snören. Katter älskar att jaga efter snören och man får upp farten på katten. Det blir också lättare för matte och husse att leka när det är ett snöre fastsatt.

Varning !!!

Men det finns en varning när det gäller snören, katten kan trassla in sig. Och kommer snöret kring halsen kan det faktiskt gå så illa att katten stryper sig själv. För katter får lätt panik om det fastnar i saker och försöker villt att komma loss. Katten kan även suga i sig tunnare snören och garn som i värsta fall fastnar runt inälvor. Även lösa smådetaljer på leksaker kan vara en fara för katten, så titta efter att dessa sitter fast ordentligt. CK:s råd är att inte ha framme leksaker med snören när katten är ensam!

Katter behöver kel och sällskap

Att få kela och ha sällskap är viktigt för katter och det gör dem harmoniska. Det är en myt att katter inte behöver ha lika mycket sällskap och närhet som till exempel hundar. Skillnaden är bara att en hund kan du inte lämna ensam långa tider för den måste gå ut. Men katten har sin låda och behöver inte rastas och den kan vara ensam längre än en hund utan att må dåligt av det. Men det innebär inte att en katt inte behöver mycket sällskap och kel precis som en hund eller andra liknande djur för att må riktigt bra.

Kela; Det finns katter som heller vill kela än att leka så mycket. Framför allt gäller det ofta äldre katter. Med dessa katter kan man kela lite extra mycket, och genom att använda mer aktiv massage få katten att röra lite mer på sig.

Prata; Vissa katter gillar att ”prata” mycket, särskilt de orientaliska raserna.
Då är det bra att faktiskt ”konversera” med sin katt, hur tokigt det än kan låta. Det är ett sätt att få en fin gemenskap med katten och katten känner sällskap.
Ligga i knäet; Många katter älskar att ligga i knäet eller någonstans på sin mattes eller husses kropp, men det gäller långt ifrån alla katter. Somliga katter gillar mer att ligga bredvid på ett armstöd, i soffan eller på en stol i närheten där matte/husse sitter. Lägg gärna dit en pläd eller liknande som katten får ha som sin plats, för de flesta katter gillar att ligga på något om de får välja.

Pälsvård; är faktiskt ett bra sätt att kela med sin katt, för de flesta katter gillar att man borstar och kammar dem; de spinner och njuter. Har man en något mer långhårig katt är pälsvård ett måste. Om en katt får för mycket tovor i pälsen kan den inte hålla sig ren på ett bra sätt. I värsta fall kan mycket tovor kring ben och hals göra att den inte kan röra sig, för det gör väldigt ont när det drar i tovorna. Lär därför din katt att bli borstad i mycket tidig ålder. Ibland kan en katt också bli väldigt smutsig eller få någon ohyra, då måste den badas och det kan vara svårt om katten inte vant sig vid detta från att den var liten.

Sova i sängen; Vissa ägare vill gärna att deras katt sover i sängen, de tycker det är mysigt, medans andra inte gillar det alls. Ett sätt att få den att inte sova där är att tidigt ge katten en ”sovgrotta” som kan finnas i närheten av sängen. Men om den inte finner sig i detta och man ständigt väcks av katten bör den lära sig sova i ett annat rum.
Om man vill ha sin katt i sängen är det bra om den sover bredvid och inte på matte/husse. Ett bra sätt är att lägga en pläd eller dylikt i sängen som blir kattens plats. Pläden kan ligga vid fötterna, i midjehöjd eller vid huvudet. Den bör också ha en annan färg än lakanet.
Visst ger det både katten och ägaren en härlig närhet om man sover tillsammans. Men även om man gillar att ha sin katt i sängen råder ändå vi på CK er att låta katten sova i ett annat rum om den rumsterar om och väcker er ofta på natten. Annars riskerar man får en störd nattsömn som kan leda till trötthet, problem och stress.

Vara borta; En katt ska INTE lämnas ensam mer än ett dygn. Har den en kattkompis kan de möjligen vara ensamma något längre. Men att lämna katter ensamma i flera dygn med en stor skål mat och vatten är INTE snällt mot katterna utan dålig djurhållning. Det är dessutom olagligt enligt den nya djurlagen. Den säger att en katt inte få lämnas ensam mer än 24 timmar i sträck. En viktig sak som många som lämnar sin katt ensam många dygn inte tänker på, förutom ensamheten, är att vatten avdunstar, särskilt om det är varmt, och efter ett par dygn har katten inget vatten kvar att dricka, även om man ställt fram en stor skål. Kattlådan blir också överfull och det lider den renliga katten av. Och vill det sig illa börjar de uträtta sina behov någon annanstans. ALLA KATTER BEHÖVER I ALLA FALL ETT BESÖK PER DAG OM DU ÄR BORTA.
Radion; när du är borta kan du med fördel sätta på radion som lite sällskap. Välj gärna ett program som P1 eller P2 där det är mer prat för när katten hör människor som pratar och lite musik då och då, så är katten omgiven av ljud den känner igen.

Tänd en lampa; när det blir mörkt tidigt på dagarna är det också bra att tända en eller några lampor. Innekatter blir slöa och sover mer om det är mörkt. Ha en timer ansluten så lyser det inte på dagen.
Balkong; många har balkonger eller altaner några våningar upp som innekatter får vara ute på. Det är trevligt för katten att komma ut och få lite luft och jaga ett och annat flygfä. Men det är också många katter som skadats svårt eller omkommit vid fall från balkonger och hustak.

Varning!!!

En katt har nio liv sägs det, och nog klarar de mycket men höga fall rakt ner i gatsten eller asfalt klarar inte ens en katt utan skador eller död. Därför har den nya djurskyddslagen tagit fasta på detta, så om din katt trillar ner är du ansvarig, och det är nu mer straffbart. Enligt lagen ska man ha ett skyddsnät uppsatt så att katten inte kan ta sig ut på hustak eller rasa ner från balkongräcken. Det finns mycket diskreta nät som är väldigt starka, de säljs i djuraffärer. Då slipper man det ganska missprydande kraftiga hönsnätet.